Tahribatsız Muayene (Non-destructive testing, NDT), malzemelerde kalite kontrolün en önemli bölüm olup, üretimimin tamamlayıcı kısmını oluşturmaktadır. Tahribatsız muayenede malzemenin bütünlüğüne herhangi bir zarar vermeden, iç ve dış oluşan bozuklukların tespiti amaçlanmaktadır.
Gözle muayene yöntemi bilinen en basit metot olarak görünse de en önemli muayene yönteminden biridir. Başka bir tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır.
ATACERT Belgelendirmede, Görsel muayene (VT) testleri gerekli eğitim ve tecrübeye sahip uzmanlar tarafından yapılmakta ve raporlanmaktadır.
Görsel Muayene (VT) uygulama alanları nerelerdir?: Muayene yüzeylerine ulaşılabilirlik durumuna göre gerektiğinde endoskoplar gibi yardımcı gereçler de kullanılabilir ve metalik veya metalik olmayan bütün malzemelere uygulanabilir.
Görsel Muayene (VT) nasıl yapılmaktadır?: Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir. Muayeneler sınırlı erişimli konumlardaki malzemeye yakından bakmak veya bunu görüntülemek için büyüteçlerin, aynaların veya boroskopların kullanılmasını gerektirebilir.
Görsel Muayenede (VT) kullanılan standartlar nelerdir?: EN 13018 – Tahribatsız muayene – Gözle muayene-Genel kurallar, ISO 3057 – Tahribatsız muayene – Metalografik replika tekniği ile yüzey muayenesi, EN ISO 3058 – Tahribatsız muayene – Gözle muayene için yardımcı malzemeler – Düşük büyütmeli büyüteçlerin seçilmesi, EN 13927 – Tahribatsız muayene – Gözle muayene – Teçhizat, EN 1330-10 – Tahribatsız muayene – Terminoloji – Bölüm 10: Gözle muayenede kullanılan terimler, EN ISO 17637 – Ergitme kaynaklarının tahribatsız muayenesi – Ergitme kaynaklı birleştirmelerin gözle muayenesi, EN ISO 5817 – Kaynak – Çelik, nikel, titanyum ve bunların alaşımlarında ergitme kaynaklı (demet kaynağı hariç) birleştirmeler – Kusurlar için kalite seviyeleri ), ISO 11971 – Çelik dökümlerin yüzey kalitesi için gözle muayene.
Ayrıntılı bilgi almak isteyenler, iletişim adreslerimizden ATACERT Belgelendirmenin deneyimli çalışanlarından bilgi alabilirler.