Tahribatsız Muayene (Non-destructive testing, NDT), malzemelerde kalite kontrolün en önemli bölüm olup, üretimimin tamamlayıcı kısmını oluşturmaktadır.  Tahribatsız muayenede malzemenin bütünlüğüne herhangi bir zarar vermeden, iç ve dış oluşan bozuklukların tespiti amaçlanmaktadır.

Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi yönteminde numunenin yüzey ve yüzeye yakın hatalarının belirlenebilmesi için uygun bir yöntemdir. Numune, elektrik iletkenliğine sahip olan bütün metal ve alaşımları olabilir. Eddy-Current Akımı ile muayene yöntemi ile korozyon miktarı, çatlak varlığı, numune üzerindeki boya ve kaplama kalınlığı ölçülebilir. Bu metot elektriksel olarak iletken olmayan malzemelere uygulanamaz, ayrıca ferromanyetik malzemelerin muayenesi için özel prosedürler gerekir. Nüfuz etme derinliği sınırlıdır. Muayene sonucu tarama yönüne bağlı olduğundan uygun olmayan yönlerde tarama sonunda bazı hatalar gözlenemeyebilir. Diğer yöntemlere kıyasla kullanıcının eğitim ve tecrübesine bağlı bir yöntemdir. Yüzey şartları muayene sonucunu çok etkiler. Düzenek için özel referans standart bloklara ihtiyaç vardır.

ATACERT Belgelendirmede, Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi,  gerekli eğitim ve tecrübeye sahip uzmanlar tarafından yapılmakta ve raporlanmaktadır.

1) Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesinin uygulama alanları nerelerdir?

Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi metodu demir, bakır, alüminyum gibi elektriksel iletkenliği olan bütün malzemelerde, yüzey ve yüzey altı süreksizliklerinin tespitinde kullanılır.

Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi metodu ile elektriksel iletkenlik ya da manyetik geçirgenlik gibi özelliklere dayanarak malzemeler sınıflandırılabilir.

Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi metodu ile kaplama kalınlığı ya da ince metal levhaların kalınlığı gibi ölçümler de yapılabilir.

2) Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesi nasıl yapılmaktadır?

Muayene yapılacak yüzeyde eğer çatlak türü belirtiler aranıyorsa, daha hassas oldukları için genellikle difransiyel prob adı verilen problarla tarama yapılır. Ayrıca absolut prob adı verilen problarla da çatlak türü hataları tespit etmek mümkündür. Absolut problar daha çok malzeme karakterizasyonu ve kaplama kalınlığı ölçümü için kullanılır. Kalınlık ölçümü için “lift-off” etkisinden faydalanılır. Bunun için önce kalibrasyon için kullanılacak kalınlıklar, ölçülecek kalınlığa yakın ve biraz daha büyük bir değer ve biraz daha küçük bir değer olacak şekilde seçilerek cihaz kalibre edilir. Cihaz değerleri bilinen referans bloklar yardımı ile ölçüm öncesinde kalibre edilir. Muayene parçasının manyetik geçirgenliği veya elektriksel iletkenliği ölçümü ile karakterizasyonu yapılacaksa yine absolut problar kullanılır. 

3) Eddy – Current (Girdap Akımları) Muayenesinde kullanılan standartlar nelerdir?

EN ISO 15548-1 – Tahribatsız muayene – Girdap akımı ile muayene – Teçhizat özellikleri ve doğrulama.

Bölüm 1: Cihaz özellikleri ve doğrulama.

EN ISO 15548-2 – Tahribatsız muayene – Girdap akımları muayenesi – Teçhizat karakteristikleri ve sağlaması.

Bölüm 2: Prob özellikleri ve doğrulama.

EN ISO 15548-3 – Tahribatsız muayene – Girdap akımları muayenesi – Teçhizat karakteristikleri ve sağlaması.

Bölüm 3: Sistem özellikleri ve doğrulama.

EN ISO 15549 – Tahribatsız muayene – Girdap akımları muayenesi – Genel kurallar.

EN ISO 17643 – Kaynakların tahribatsız muayenesi – Karmaşık düzlem analizi ile kaynakların girdap akım muayenesi.

EN 1971-1 – Bakır ve bakır alaşımları – Dikişsiz yuvarlak bakır ve bakır alaşımı borulardaki kusurların ölçümü için girdap akım muayenesi.

Bölüm 1: Çevreleyen bir bobinle dış yüzeyde deney.

EN 1971-2 – Bakır ve bakır alaşımları – Dikişsiz yuvarlak bakır ve bakır alaşımı borulardaki kusurlaların ölçümü için girdap akım muayenesi.

Bölüm 2: İç yüzeyde iç problu yöntem.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek