Makine CE Belgesi, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin teknik mevzuatına uyumu kapsamında geliştirilen ve üretimi tamamlanan nihai ürünün, temel güvenlik seviyelerine uygun olduğunu gösteren belgedir.

1) Makine CE belgelendirme süreci nedir?

Belgelendirilmesi istenen makineler Uygunluk Değerlendirmesi yapılması için AB tarafından akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapılır. Üretici – İmalatçı ürünle ilgili Teknik Dosya hazırlamalıdır. Teknik dosya içerisinde ürünle ilgili tanımlar, tarifler, talimatlar, teknik çizimler, makina kumandalarının kullanımıyla ilgili talimatlar, makinaya uygulanan temel güvenlik ve sağlık koşullarının listesi, varsa risklerin tehlike arz etmemesi için tanımlar gibi makinayla ilgili bilgi ve tanımlar, gereklilikler bulunur. Eğer ürün riskli ürün değil ve gerekli koşullar sağlanıyor ise imalatçı Uygunluk Beyanı ile CE İşareti yerleştirilir. Ürün riskli ürün ise Onaylanmış Kuruluş tarafından yönetmelik kapsamında AT Tip İncelemesi yapılır ve uygunluğu durumunda CE Sertifikası verilir ve CE İşareti ürüne iliştirilebilir. CE Belgesi alan tüm ürünlerin üzerine CE İşareti iliştirme yükümlülüğü üretici firma veya kişinin sorumluluğundadır. Ce İşareti ürünlerin üzerine, etiketine, ambalajına veya ticari belgesine görülebilir ve silinemeyecek şekilde iliştirilmesi gerekir.

2) Belgelendirme sürecinde gerekli evraklar nelerdir?

Makina üreticilerinin hazırlayacakları teknik dosya en az aşağıdaki bilgi ve belgeleri içermelidir. Makinanın genel tanımı. Makinenin ve parçalarının çizimlerini de içeren detaylı imalat dokümantasyonu. Makinanın temel gereklere uygun olduğunu kanıtlayacak hesaplamalar, deney sonuçları, detaylı çizimler. Elektriksel güvenlik – LVD test raporları. Makinalarda risk değerlendirmesi ve aşağıdaki dokümanlar

Makinaya uygulanacak temel gerekler listesi. Koruyucu tedbirlerin açıklamaları. Kullanılan standartlar ve bu standartların kapsadığı temel gereklerin belirten belgeler. Makina için talimatların bir kopyası. Gerektiği durumlarda bu makinanın imalatında kullanılan komponentlerin AT uygunluk beyanları. AT Uygunluk Deklarasyonun kopyası

Bunların yanı sıra tüm bileşen ve bağlantı elemanlarının veya tamamlanmış makinanın testlerinin yapılarak raporlarının teknik dosyada yer alması, aynı zamanda bu teknik dosyanın üretici veya yetkili temsilcisi tarafından saklanması gerekir.

ATACERT Belgelendirme olarak Makine CE belgesi kapsamında belgelendirme konusunda sizlere hizmet vermekteyiz. Ayrıntılı bilgi almak isteyenler, iletişim adreslerimizden ATACERT Belgelendirmenin deneyimli çalışanlarından bilgi alabilirler.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek