Tahribatsız Muayene (Non-destructive testing, NDT), malzemelerde kalite kontrolün en önemli bölüm olup, üretimimin tamamlayıcı kısmını oluşturmaktadır. Tahribatsız muayenede malzemenin bütünlüğüne herhangi bir zarar vermeden, iç ve dış oluşan bozuklukların tespiti amaçlanmaktadır.
ATACERT Belgelendirme olarak EN ISO 9712 (EN 473) ve ASNT TC 1A standardına göre, seviye II ve seviye III sertifikalı yetkinliğe ve tecrübeye sahip uzmanlar tarafından, Tahribatsız Muayene (Non-destructive testing, NDT) gerçekleştirilmektedir.
ATACERT Belgelendirme tarafından yapılan başlıca NDT yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Görsel Muayene (VT) : Gözle muayene yöntemi bilinen en basit metot olarak görünse de en önemli muayene yönteminden biridir. Başka bir tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır.
Ultrasonik Muayene (UT): Bu tahribatsız muayene yönteminde incelenmek istenilen numunedeki düzensizlikleri tespit edebilmek için prob kullanılmaktadır. Bu prob tarafından 0.1-20 MHz arasında yüksek frekansta ses üstü dalgalar üretilir ve bu dalgaların test numunesi içerisinde yayılması sonrasında bir süreksizliğe çarptıktan sonra tekrar proba yansıyarak algılanması esasına dayanır. Monitör üzerinde gözlenen eko konumları ve genlikleri ile süreksizliğin bulunduğu yer ve boyutları hakkında bilgi verir.
Manyetik Parçacık ile Muayene (MT): Bu tahribatsız muayene yöntemi, Yöntemin temel esası incelenen malzemenin manyetikleştirilmesi esasına dayanmakta; yüzey ve yüzeye yakın hataların tespitinde ve yerlerinin belirlenmesi işleminde kullanılır. MT yöntemi basit, hızlı ve düşük maliyetle uygulanabilir ancak bu yöntem ferromanyetik (mıknatıslanabilen) malzemelere uygulanmaktadır. Numunenin yüzey hatalarının belirlenebilmesi için hatanın boyutu, yüzeye yakınlığı ve mıknatıslanabilmesine bağlıdır. Buna rağmen oldukça geniş bir kullanıma sahiptir.
Radyografik (Röntgen) Işınları ile Muayene (RT): Bu tahribatsız muayene yönteminde sonuçlar kalıcı olarak kayıt altına alınabilir. RT yöntemi oldukça hassas bir yöntem olup en yaygın muayene yöntemidir.
Sıvı Emdirme (Penetran Sıvısı) ile Muayene (PT): PT yönteminde yüzey hatalarının tespiti için kullanılmaktadır. Tespit edilmek istenilen numunede hatalar yüzey altında veya yüzeyle bağlantısı kesilmiş ise bu yöntem kullanılamaz. Bu metotta numuneler aşırı gözenekli değil ise metal olup olmamasına bakılmaksızın yapılabilir, ancak numune yüzeyi temiz ve düzgün olmalıdır. Bu koşullara uymayan numunelerde sonuç yüksek doğrulukta çıkmayabilir.
Girdap akımları (Eddy – Current Akımı) ile Muayene: Bu tahribatsız muayene yönteminde numunenin yüzey ve yüzeye yakın hatalarının belirlenebilmesi için uygun bir yöntemdir. Numune, elektrik iletkenliğine sahip olan bütün metal ve alaşımları olabilir. Eddy-Current Akımı ile muayene yöntemi ile korozyon miktarı, çatlak varlığı, numune üzerindeki boya ve kaplama kalınlığı ölçülebilir.