RoHS ifadesi İngilizce Restriction of Hazardous Substances ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır ve dilimizde belli zararlı maddelerin kullanımını kısıtlama anlamına gelmektedir. RoHS Direktifi, Avrupa Birliği Konseyi tarafından 2003 yılında kabul edilen ve elektrikli ve elektronik cihazlarda, kartlarda veya malzemelerde kurşun, kadminyum, civa ve bromürlü bileşikleri gibi bazı zararlı maddelerin bulunmaması koşulunu getiren bir direktiftir (2002-95-EC). Kurşun, kadminyum, civa ve bromürlü bileşikler gibi maddeler insan sağlığı açısından tehlike yaratmaktadır. Bu nedenle elektrikli ve elektronik cihazlarda kullanılması yasaklanmıştır.

2002-95-EC direktifi ülkemizde Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik başlığı ile 26891 sayılı ve 30.05.2008 tarihli Resmi Gazetede, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır.

 ATACERT Belgelendirmeden danışmanlık hizmeti alınması durumunda RoHS Belgesi için gerekli bilgilendirme faaliyetlerini yapmakta, belgelendirme aşamalarını kuruluş ile birlikte koordineli olarak oluşturmaktadır.

 1) RoHS Belgesini kimler almalıdır?

Sıklıkla kullanılan ve doğrudan temas ile veya dolaylı yoldan hava teması ile insan sağlığını tehdit eden elektrikli veya elektronik cihazları ve beyaz eşya sınıfına giren elektrikli ev aletlerini üreten firmalar RoHS belgesi almak zorundadırlar.

Mevzuat gereği,

Kendi markasıyla elektrikli ve elektronik eşya imal eden ve satan,

Kendi markasıyla başka tedarikçiler tarafından üretilen elektrikli ve elektronik eşyaları satan,

Ticari amaçlarla elektrikli ve elektronik eşya ithal veya ihraç eden firmalar bu belgeyi almalıdırlar.

2) RoHS Belgesi alabilmek için süreç nedir?

Üretici firmalar, nihai ürün veya ara parça ürünlerinin numunelerini örnek olarak laboratuvara göndermesi gerekmektedir.

Laboratuvarlar, RoHS testlerini yapabilecek nitelikte ISO 17025 Standardına uygun yönetilen ROHS testlerinin yapılabildiği cihazlara sahip olan ve Türk Akreditasyon Kurumundan (TURKAK) Akredite Laboratuvarlarda olması gerekmektedir.

Laboratuvarlarda, numunelerin ürünlerin zararlı madde içerikleri bakılması ve RoHS kriterlerine uygunluğu için analiz yapılması talep edilir.

Gerekli testler yapıldıktan sonra söz konusu ürün dahilinde yasaklanmış maddeler bulunmamışsa veya kullanımı belirlenen sınırların içinde kalmışsa, üretici firma RoHS Belgesi almaya hak kazanır.

Laboratuvarlarda yapılacak çalışmaların sonuçları teknik dosya içine konularak belgelendirme kuruluşuna başvuru yapması gerekmektedir.

Raporlanma sürecinden sonra teknik dosya hazırlanır, uygun nitelikte olan ürünler için RoHS Belgesi düzenlenir.

Ayrıntılı bilgi almak isteyenler, iletişim adreslerimizden ATACERT Belgelendirmenin deneyimli çalışanlarından bilgi alabilirler.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek