Günümüzde birçok firma “Just in time” olarak tanımlanan “Tam zamanında sıfır stoklu” çalışmaya odaklanmıştır. Ancak birçok sektörde stok tutmak, tedârik zinciri yönetiminde tedârikçi – üretici – dağıtıcı – perakendeci – müşteri gibi çeşitli aşamalarda önemli rollere sahiptir. Stoklarla çalışma ise depo ve depolama olgusunu doğurmuştur.
Günümüz modern lojistik yönetimi anlayışıyla giderek önemini hissettiren depolar temelde stok bulundurma gereksiniminden dolayı zorunlu olarak oluşmaktadır. Ayrıca lojistik bakış açısıyla en düşük mâliyetle, istenilen müşteri hizmet düzeyini gerçekleştirmede önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle depo kapasitesi ve depo kapasitesinin arttırılması (minimum alan-maksimum depolama) stoklu çalışan firmalarda önemlidir. Depo taban alanının az olduğu durumlarda ürün çeşitliliğine göre depolama için özel olarak üretilmiş raf sistemleri, depo kapasitesini arttırmak amacıyla tercih edilmektedir.
Depolarda kullanılacak raf sistemleri iyi analiz edilmeli ve ilgili standartlara uygun olmalıdır. Uygun nitelikte olan raf sistemleri ortam şartları, raf sistemlerinde rafların yerlerinin konfigürasyonu, kullanıma bağlı olarak yorulma, çarpma kaynaklı hasarlarla raf taşıma kapasitesinin azalmasına ve buna bağlı olarak iş kazası ve meslek hastalıkları ihtimalinin artmasına neden olmaktadır.
Endüstriyel raflar iş ekipmanı sınıfına girdiğinden, İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ’ne ve TS EN 15635 standardına göre endüstriyel rafların periyodik kontrolü yaptırılmalıdır.
ATACERT Belgelendirme ile raf sistemlerinin periyodik kontrolünde kontrol edilecek durumlar: Asma Katlarda ve Çok Katlı Raflarda, Korkuluklar ve Merdivenlerin kontrolü. Raflarda ekstra yük getiren ekipman ve yükleme aparatlarının durumu. Raflarda yükleme uygunluğu (“Kapasite üzeri – overload” yükleme durumunun kontrolü, Paletlerdeki yük pozisyonu).
Depolardaki Koridor Genişliğinin Kullanılan İstif Makinesine Uygunluğu. Depolarda Zemin Durumu (Temizlik, Eğim, rafların bulunduğu temelin durumu).
Depolarda Aydınlatma. Belge ve Uyarı İşaretleri (Sertifika ve atamalar, iş güvenliği, uyarı ve kapasite levhaları gibi). Raf çerçevesinde yapısal kontrolü. Raf kirişlerinde yapısal kontrolü. Montajda Yapısal Kontroller.Diğer Yapısal Kontroller.