ISO 22000, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin kurulması esnasında uygulanması gereken şartları tanımlayan ve belgelendirilmesi yapılan standart olmakla birlikte, yayımlanmış olan kılavuz standartlar da vardır ve bunların tamamı ISO 22000 serisi olarak adlandırılmaktadır. ISO 22000 serisinde çok sayıda standart bulunmakla beraber bunlardan ISO/TS 22004, ISO 22000’in uygulama rehberi niteliğindedir. ISO 22000 belgesi standardı, bazı kişilerce aktarıldığı gibi, ISO 9001’in gıda sanayine yönelik uygulamalarını aktaran bir standart değildir. Bununla birlikte, ISO 22000 belgesi standardı, ISO 9001 ve ISO 14001 ile uyumlu, entegre sistem kurma çalışması için de oldukça idealdir ve HACCP kavramını tamamen kapsayan bir gıda güvenliği standardıdır.

ATACERT Belgelendirme ile TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini standardında belge başvuru, denetim ve danışmanlık aşamalarında uzman danışman kadromuzdan destek almak için iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.

1) TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kimler kullanabilir?

Boyutu ya da bulunduğu coğrafi bölgeye bakılmaksızın, ISO 22000, tüm kuruluşlara uygulanabilecek şekilde tasarlanmıştır, bütün ölçek ve sektördeki firmalara uygundur.

2) TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini firmamda uygulamak istiyorum ne yapmalıyım? Belge başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Hazırlık Aşaması: KYS hazırlık aşamasında politika, kalite el kitabı, prosedür ve talimatların oluşturulması, dokümantasyonun yapılması ve temel yapının oluşturulması gerekmektedir.

Başvuru aşaması: Belgelendirmenin yapılabilmesi için belgelendirme kuruluşlarına başvuru yapılmaktadır.

Onay Aşaması: Yapılan denetim sonrası uygunluk sağlanırsa TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi alınır.

Belgelendirme Kuruluşuna verilecek müracaat formu ve belgelendirme talimatı yanında aşağıdaki belgelerin de tamamlanması gerekmektedir: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi el kitabı, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemindeki zorunlu prosedürler, Gıda Güvenliği Etki Envanteri, Ticaret Sicil gazetesi, Ticaret veya sanayi odası sicil belgesi, Gayri Sıhhi müessese raporu, İmza sirküleri.

ATACERT Belgelendirme Kuruluşu bu bilgi ve belgeler üzerinden bir ön değerlendirme yapar. Bu esnada bir eksiklik görülürse, kuruluş ile iletişime geçilir ve düzeltilmesi sağlanır. Kuruluşun TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi dokümanları yeterli bulunursa, kuruluş bünyesinde denetim çalışmaları başlatılır.

3) TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi içeriği nedir?

Binaların inşaat ve yerleşimi, Çalışma alanı ve binanın yerleşimi, Destek Hizmet-Hava, Su, Enerji, Atıkların Uzaklaştırılması, Ekipman uygunluğu, temizlenmesi ve bakımı, Satın alınan malzemelerin idaresi, Çapraz kontaminasyonun önlenmesi için tedbirler.

Temizleme ve sanitasyon, Haşere kontrolü, Personel hijyeni ve tesisleri, Yeniden İşleme, Ürün geri çağırma yöntemleri, Depolama, Ürün bilgisi/ tüketici farkındalığı.

4) TS EN ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Sistemi belgesinin kuruluşuma faydaları nelerdir?

ISO 22000, küresel tedarik zinciri tarafından tanınmıştır ve bu belgeye sahip olmak tercih edilen bir tedarikçi haline gelmek için iyi bir yoldur. ISO 22000 belgelendirmesi, gıda güvenliğine yönelik taahhüdünüzü halka açık bir şekilde sergiler. En son gelişmeler ve en iyi uygulamalar üzerine temellendirilmiştir ve aşağıda belirtilen unsurlar doğrultusunda tasarlanmıştır;

Paydaşların gözünde güven oluşturmak, Gıda güvenliği risklerini belirlemek, yönetmek ve ortadan kaldırmak, Ürünü pazardan toplatmaya ya da hukuki davalara neden olabilecek durumları azaltmak ve ortadan kaldırmak, Markayı koruma altına almak.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek