Elektriksel ölçümler 6 farklı kategoride incelenebilir.Peki bu elektriksel ölçümler nasıl yapılır?Elektriksel ölçümler otoritelerin belirlemiş oldukları standartlar çerçevesinde yapılmaktadır.Elektriksel ölçümler gerçekleştirilirken kullanılacak her cihazın kalibrasyon yapılmış olması gerekmektedir.Farklı farklı elektriksel ölçümler gerçekleştirilebilinir.Her elektriksel ölçüm için farklılıklar söz konusudur.Ölçümler mutlaka yetkili mühendisler tarafından gerçekleştirilir.Bunun aksi zaten söz konusu olamaz.Bu yapılan ölçümlerin hepsi belirli kurallar çerçevesinde raporlanmalıdır. Elektriksel ölçümlerin yapılmama gibi bir durumu asla olamaz.Elektriksel ölçümlerinin yapılması gereken tesisatlarda bu ölçümler kesinlikle yapılmak zorundadır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereği akümülatör ve elektrik tesisatı ölçümleri yapılması gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi elektriksel ölçümler 6 farklı kategori altında sıralanmaktadır.Bu 6 kategorinin başlıklarını sıralayacak olursak eğer aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. Bu 6 farklı başlık kendi içlerinde farklılıklar göstermektedir.Hepsi açıklanması gereken farklı başlıklardır.Kısa kısa açıklamak gerekirse;

1. Akümülatör Kontrolü: Akümülatör kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.Patlama gibi riskler taşır ve 5 farklı ölçüm tipi vardır.Bu 5 farklı ölçüm tipi kullanılarak akümülatör kontrolleri yapılır.

2. Elektrik Tesisatı Denetimi: -21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 standardında belirtilen hususlara göre yapılır.

3. Kaçak Akım Rölesi: Her elektriksel ölçümün belirli bir standarta göre belirlenmiş olduğunu söylemiştik.Kaçak akım rölesi açma standardı EN61008 standartlarına göre belirlenmiştir.Buna göre ölçümleri gerçekleştirilir.

4. Katodik Koruma Ölçümü: TS 5141 standardının,İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre ölçümler gerçekleştirili.

5. Paratoner: Ölçüm, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, TS EN 62305 , Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılır.

6. Topraklama: Ölçüm TS EN 61557 / TS EN 60204-1/A1, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılır.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek