Asansörlerin atası Eski Roma döneminde MÖ 582 yılında Achimetes tarafından bulunan kaldıraçlardır. Eski Roma döneminde manastırların yapılmasında yük taşıma amaçlı basit asansörlerin kullanıldığı bilinmektedir. 16. yy’da Pascal; 17. yy’da Bernoulli ve Torricelli hidrolik sistemlerin araştırmalarını yapmışlardır. Günümüzdeki asansör sistemlerinin hidrolik çalışma sistemlerini bu bilim adamlarına borçluyuz. Sanayi devriminden sonra insan ve yük taşımak için asansörler kullanılmış, 21.yy’da ise mekanizmasına (hidrolik, elektrikli) ve kullanım biçimine göre (insan, yük, sedye, araç, monşarj, engelli, panoramik asansörler gibi) birçok asansör çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde şehirleşmenin ve yapı sektörünün gelişmesi ile birlikte asansörler bina ve yapıların vazgeçilmez unsurları olmuş, asansörlerde güvenli taşıma, kapasite, hız, konfor gibi özelliklere önem verilmektedir. Ülkemizde asansörlerin bakım ve kontrol periyotları yönetmelik ve standartlarla standardize edilmiştir.

Asansörlerde periyodik kontrol nedir?

Binalarda/ Yapılarda asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere 4 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre yılda bir kez asansörlerin periyodik kontrolü yaptırılmalıdır.

Asansörlerde periyodik kontroller kimler tarafından yapılmaktadır?

Asansörlerin periyodik kontrolleri Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevlendirilen A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmaktadır.

ATACERT Belgelendirme, A tipi muayene kuruluşu olarak Asansörlerin Periyodik Kontrollerini standartlara uygun bir şekilde gerekli yetkinliğe ve tecrübeye sahip uzmanlar tarafından yapmakta ve müşteriye raporlamaktadır. Ayrıca ATACERT Belgelendirme, yönetmelik uyarınca yetki süresi boyunca sahip olduğu akreditasyon belgesi ile mesleki ve mali sorumluluk sigortasının sürekliliğini sağlamaktadır. Akreditasyon belgelerini Türk Akreditasyon Kurumu (http://www.turkak.org.tr) üzerinden öğrenebilirsiniz.

Asansörlerin periyodik muayeneleri sonucunda ne olmaktadır?

ATACERT Belgelendirme tarafından yapılan periyodik kontroller sonucunda asansör uygunluğu açısından her bir asansöre yeşil, mavi, sarı ya da kırmızı renkli bilgi etiketi yapıştırılmakta ve asansör bakımını yaptıran kişi ya da kuruluşa standartlara uygun olarak hazırlanmış rapor düzenlenip verilmektedir.

Yeşil Etiket: Uygun olan asansöre iliştirilir.

Mavi Etiket: Hafif kusurlu olan asansöre iliştirilir. Tespit edilen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır.

Sarı Etiket: Kusurlu olan asansöre iliştirilir. Takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun iletildiği tarihten itibaren 120 gün (yüz yirmi gün) sonra A tipi muayene kuruluşunca yapılır.

Kırmızı Etiket: Güvensiz olan asansöre iliştirilir. Takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun iletildiği tarihten itibaren 60 gün (altmış gün) sonra A tipi muayene kuruluşunca yapılır.

Asansörlere bakım ücreti ödüyorum, ayrıca periyodik kontrol ücreti ödemem gerekli mi?

Asansörlerin bakımı bakım firmaları tarafından yapılmakta, ancak periyodik kontroller bağımsız denetçiler tarafından ilgili yasal mevzuat ve standartlar uyarınca yapılmaktadır. Periyodik kontroller sonucunda ödenecek meblağ 4 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde belirlenmiş ve ilgili A tipi muayene kuruluşu tarafından tahsil edilmektedir.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bizlere info@atacert.com mail adresimizden yada 0 (850) 840 38 74 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Bizi Arayın
0 (850) 840 38 74 Whatsapp Destek